Generalni konzulat RS Trst /Konzularne informacije /Izredni dogodki - Covid-19 /

Prehajanje meja - novosti

Pri prehajanju državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate v Slovenijo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološke razmere v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi. Na podlagi teh ocen vlada določa sezname držav, za katere veljajo različni ukrepi pri vstopu v Slovenijo.

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe s koronavirusom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljate epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preverite pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevate odločitve tamkajšnjih oblasti. Ob vrnitvi v Slovenijo upoštevajte priporočila NIJZ.

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni Covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije - velja od 28.9.2020!

 

Več na

Italija koronavirus COVID-19

Ukrepi italijanske vlade za zajezitev širjenja virusa COVID-19

Gibanje med italijanskimi deželami in iz tujine v Italijo s 3.6.

Kot izhaja iz 6. člena italijanskega dekreta DPCM z dne 17. maja 2020 je s 3.6. ponovno dovoljeno gibanje med italijanskimi deželami ter iz tujine, in sicer je v Italijo možno potovati iz:


- držav članic Evropske unije (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Češka, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Madžarska);

- držav pogodbenic Schengenskega sporazuma (Islandija, Lihtenštajn, Norveška, Švica);

- iz Združenega kraljestva Velika Britanija in Severna Irska;

- iz Andore, Monaka;

- iz Republike San Marino in Vatikana.

Podrobnejše informacije so dosegljive na spletni strani italijanske vlade: http://www.governo.it/it/faq-fasedue oziroma na spletnih straneh italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve: https://www.esteri.it/MAE/it/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande

Obvestilo o novih ukrepih Italijanske vlade za zajezitev širjenja Covid-19, 13.8.2020 (vstop v Italijo iz Hrvaške, Španije, Malte ali Grčije)

Italijansko ministrstvo za zdravje je 12.8.2020, sprejelo odlok ki je stopil v veljavo z današnjim dnem, 13.8., in uvaja dodatne preventivne ukrepe za zajezitev širjenja Covid-19.

Ukrep je namenjen potnikom, ki pripotujejo v Italijo z Malte, Hrvaške, Španije in Grčije oziroma so v zadnjih 14 dneh tranzitirali eno izmed navedenih držav. Potniki morajo pred vstopom v Italijo  predložiti ali negativen test na Covid-19, ki ni starejši od 72 ur ali opraviti test na Covid-19 ob vstopu na ozemlje Italije (letališču, pristanišču ali na mejni kontrolni točki), v kolikor to ni mogoče pa v 48 urah od vstopa v Italijo pri lokalni zdravstveni organizaciji (ASL), pri čemer morajo do izida testa ostati v samoizolaciji na naslovu svojega prebivališča.

 Obrazec samoizjave ob vstopu ali tranzitu čez ozemlje Italije, 13.8.2020

Ob vstopu v Italijo ali tranzitu Italije je potrebno izpolniti obrazec samoizjave, ki se nahaja na naslednji povezavi:
https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/08/modulo_rientro_da_estero_13_08_20_con_misure.pdf

Obrazec v angleščini pa je dostopen tukaj: www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/08/modulo_rientro_da_estero__26_08_20_inglese.pdf

 

Potovanja na Sardinijo, 14.9.2020

Za potnike, ki potujejo na Sardinijo je od 14.9.2020 dalje obvezno predložiti potrdilo o negativnem testu na Covid-19, ki ni starejši od 48 ur. V kolikor le tega ob prihodu na Sardinijo nimajo, morajo opraviti test in do rezultata le-tega počakati v karanteni, četudi nimajo simptomov okužbe. Uvedeno je tudi obvezno nošenje mask na prostem, kadar ni mogoče spoštovati razdalje enega metra. Pred prihodom na Sardinijo je obvezna registracija preko spletne strani: https://sus.regione.sardegna.it/sus/covid19/regimbarco/init.

Povezava do deželenga odloka o obveznem negativnem testu za potnike, ki potujejo na Sardinijo: https://comunesantateresagallura.it/notizie/262202/ordinanza-regione-sardegna-n-43-11-settembre-2020